http://www.indirdik.com/adeal/22492
Günün Fırsatı

21 Eylül 2007 Cuma

NERELERDEYİM??????


Yoğun tempolu günlerin arasından azıcık kafamı bloguma uzatıp biraz sizlerle olmak istedim.Öncelikle mübarek ramazan ayı hepimize hayırlı olsun , Allah bayrama ulaşabilmeyi ve bu ayı hayır hasanet ve ibadetle geçirebilmeyi nasip etsin diliyorum. Bu arada ben de hiç boş durmadım neler mi yaptım :
Öncelikle ramazan öncesi şöyle keyifli bir kahvaltı için arkadaşım Pınar 'ın kahvaltı masasını şenlendirdik.Bize göre şenlendirdik ama Pınar'cığım bilmem sen nasıl düşünüyorsun :)


Pınar ; renk renk ev yapımı reçeller ,çeşit çeşit börekler , peynir çeşitleri ve omletlerden oluşan nefis bir kahvaltıyla ramazan öncesi midemize ve gözümüze bayram ettirdi.Tekrar teşekkürler ve ellerine sağlık canım arkadaşım....


Sonra ne mi yaptım ? Yazın rehavetini üzerimden atarak artık kışlık hazırlama vaktidir diyerek kolları sıvadım .Oğluşum çok yemek seçer ve çok iştahsız ama en sevdiği çorba da tarhana çorbasıdır .Hal böyle olunca da tarhanayı evde kendim yapmak istedim .Böylece içine çocuklar için besleyici bazı gıdalar de koyabileceğim diye sevinerek bu zahmete bulaşmış oldum bir kere.





Dometeslerin kabuğunu soyup doğradım , kırmızı biberleri az haşlayıp kabuklarını soyup onları da doğradım , kuru soğanları da doğrayıp süzülmüş yoğurt ,tuz ,1 tane yaş maya attım ve aldığı kadar unla sert bir hamur olması için yoğurmaya başladım .İşte buraya kadar normal tarhana gibi gözükse de ben biraz dediğim gibi besleyici değerini arttırarak birer kase haşlanmış ve robottan geçirilmiş kuru fasülye , nohut ve havuç koydum . Unutmadan 1 paket de irmik kattım şimdi hepsini yoğurdum .Mayalanıp kabardıkça tekrar un katarak yumrukladım .4 gün sonunda küçük parçalar halinde temiz bir beze serip 1 günde öylece beklettim sonra eleyerek ufaladım ,tekrar beze serip iyice kuruyunca da bez torbalara koyarak ramazan ve kış sofraları için muhafaza ettim.Eh sonucunda gördüm ki hiç de kolay değilmiş bu tarhana işi .Bu yüzden adını yazın cefası , kışın sefası koydum.Tabi biz kışı beklemeden başladık bile yemeye.

Et yada tavuk suyuna pişirdiğim çorbanın üzerine salçalı tereyağlı bol naneli sosunu gezdirip masaya koyduğumda önce nefis kokulu dumanını çekip sonrasında da bu kokunun verdiği iştahla çorba nasıl bitiveriyor hiç anlamıyorsunuz bile..
Hazır kışlık çorba yapılmışken bir de geen kış ve ramazan sofralarında bulunması için bir de turşu yapayım dedik.
Sağolsun canım anneciğim her zaman ki yanımdaydı.Fasülyeler ayıklanıp yıkanıp çok az kaynar suda haşlandı, kavanozlara yerleştirilirken aralarına bir avuç nohut attıkdilimlenmiş kabuklu elma, doğranmış sarımsak fasülyelerin arasına koyulur .Diğer tarafta kaynamış ve soğutulmuş suya ayarlayarak turşu tuzu , 2 kesme şeker ve isterseniz az sirke koyup tuz ve şeker eriyene kadar karıştırıp kavanozdaki fasülyenin üzerine tepesine kadar koyulur.
içerisindeki nohut ve elma sirke görevi görüp ekşimesine sebep olacağından özellikle mide rahatsızlığı olanlar hiç sirke koymadan da daha güzel bir turşu elde etmiş olacaklar.Dediğim gibi çok daha keskin bir tat için sirke de ilave edebilirsiniz.

Karışık turşu için istediğiniz turşuluk sebzeleri yıkayıp doğrayıp aynı şekilde ama çiğden haşlamadan kavanoza doldurup tıpkı fasülye turşusu gibi yapabilirsiniz .Ben kırmızı lahana da koydum renkli olması için sizin arzunuza ve damak tadınıza kalmış artık .

İşte ben sizlerden ayrıyken böyle işlerle uğraştım Hee bir de okullar açıldı benim ikizlerim oğluşum ve kızım 2. sınıfa başladılar.2007-2008 öğretim yılı hepimize yavrularımıza ve tüm öğretmenlere hayırlı uğurlu olsun.

Yazdan kalan tembelleşmiş vücut ramazan ve okulla birden yoğun bir tempoya dönüşünce birden afalladım tabi.Bu tembellik yerine tatlı bir koşuşturma başladı.

Bu yüzden de buradan bir süre ayrı kaldım .Umarım ki bir daha bu kadar uzun sürmez , dağılan taşlar kendiliğinden yerine oturur ben de kendime ona göre bir düzen kurarım .

En kısa zamanda görüşmek ümidiyle kendinize çok iyi bakın.....

7 yorum:

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

arkadaşım yazın, tarhanan ve turşular hepsi birbirinden nefis.şu tatlı telaşeye bende katıldım artık ,hafta sonunu çocuklarla birlikte iple çeker oldum ..bakalım ne zaman düzene gireceğiz..hakkımızda hayırlısı:) allah hepimizin yardımcısı olsun..bakıyorum kışlıklar hazırlanmış..afiyetle yiyin inş. annenin ve senin elleriniz dert görmesin.cnm benim...kahvaltı masanızda özenle hazırlanmış..arkadaşının ellerine sağlık...öpüyorum seni arayı fazla açma..devamını bekliyoruz....
sevgiler...

Tijen dedi ki...

Bu güzel isimli siteyi Ümran'ı ziyaret ettiğimde keşfettim. Beş dakika önce. Gerçekten de öyle, hayat bir kazan, biz ise ufacık birer kepçe. Dolanıp duruyoruz. Hemen linklerime ekledim, sen de beni eklersen çok çok mutlu olurum.
İyi haftalar.

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Özlem 'ciğim teşekkür ederim güzel yorumun için .Arayı fazla açtığımın farkındayım canım ama gördüğün gibi hiç boş da kalmadım .İnşlh. buraya da daha fazla zaman ayırmaya özen göstereceğim canım.Kışlıkları da gel de beraber yiyelim olur mu?

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Sevgili Tijen ziyaretin için çok teşekkür ederim ,ben de en kısa zamanda iadei ziyaretine geleceğim canım ....

Adsız dedi ki...

merhaba seyhan abla, ablamin kahvalti sofrasi gercekten iyiymis. bensiz nasil gecti bogazinizdan:)))) bu arada tarhanan da cok besleyici banada ayirirsin artik bir pisirimlik. en kisa zamanda gorusmek uzere opuyorummmm (ümran pınarin kardesi)

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Ümran'cığım beni bulduğuna çok sevindim canım .Ne demek kışlıkları beraber ham ham yaparız inşlh.Ben de linkinden sana ulaşacağım herzaman beklerim canım seni ve oğluşunu çok öpüyorum ...

Adsız dedi ki...

dun aksam ablamda iftardaydik. kulaklarini cinlattıik galiba..
o meshur tarhanadan yemek nasip oldu. gercekten super olmus. cefana degmis dogrusu. ellerine saglik..