Malatya'lı olduğumuz için bizde yani annemler devamlı çiğ köfte yaparlar. Ama ben öyle uzun uzun saatlerce yoğurup uğraşamam. Benimki hem pratik olmalı hem de tadı gerçek çiğ köfte gibi olmalı.
Bunu ilk kez çocuklarımın sınıf arkadaşları ve anneleri geldiği gün yapmıştım .Aslında kısır yapmak için hazırlığa başlamıştım ki ortaya bu harika çiğ köfte çıktı çok da makbule geçti herkes için.Dolabımda çiğ köftelik kıyma olduğu halde çocukların da yiyeceğini düşünerek koymak istemedim . Üstelik öyle saatlerce yoğurmadan 15-20 dakikada hazır olan pratik bir çiğ köfte oldu.Koca bir tabaktan sadece 3 parça kalmıştı ve onu da eşime ayırmıştım tadımlık.Artık bunu sık sık yapıyorum.Kısır diye niyetlenip mutfağa girdiğimde bu çiğ köfte çıkıyor ortaya nedense...
Bu pratik tarifi sizlerle de paylaşmak istedim :
MALZEMELER:
- yarım kilo ince bulgur(esmer bulgur da olabilir)
- 5 kaşık acı-tatlı biber salçası
- 2 rende domates
- 2 kaşık domates salçası
- 1 rende kuru soğan
- 1 avuç dolusu sarımsak
- çiğ köfte baharatı(karışık)
- isteğe göre isot
- 2 limon suyu
- yarım su bardağı kadar sıvıyağ
- yeşil soğan ,maydanoz
- roka yaprakları ve kıvırcık
Malzemenin çokluğu sizi korkutmasın genelde evde olan malzemeler. Çiğ köfte baharatı yoksa kimyon , karabiber , nane , pul biber , yeni bahar bunları ya da bunlardan bir kısmını koyabilirsiniz.
Bulguru geniş bir kaba koyup domatesleri rendeleyip , dövülmüş sarımsak ve rende soğanı katıp , karıştırıp biraz dinlendirin.Sonrasında salçaları limon suyunu ve sıvıyağı koyup başlayın yoğurmaya .Tuzunu salçaların tuz miktarına göre ayarlamayı unutmayın. Baharatlarını koyup tekrar yoğurmaya devam edinKurudukça elimizi suyla devamlı ıslatıyoruz.En son kıvamına gelmişse ince doğranmış maydanoz ve yeşil soğanı katıp yoğurup kıvırcık yayılmış servis tabağına diziyoruz . Üzerini roka yaprakları ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapıyoruz .
Hayır durun yemiyoruz.Mayalı ekmek hamurunu açıp , bir güzel teflon tavada yağsız pişiriyoruz lavaşlarımızı. Lavaşların içine koyuyoruz çiğ köfteyi , roka yapraklarını üzerine de sıkıyoruz limonu sarıp dürüm yapıyoruz işte tamam artık yiyebiliriz .
Yandınız değil mi? Eee acısını da siz ayarlayın artık....
19 yorum:
Iadeyi ziyaretinize geldim,hersey cok guzel.Yine goruselim olurmu?
Sevgiler arizonadan
teşekkürler ümrancım ...Tabi ki görüşelim canım sevgiler...
Merhaba.çiğ köfteyi çok severim.ama etsiz çiğköfte hiç yemedim.merak ettim şimdi.ellerine sağlık
bende bir malatyalı olarak kesinlikle nefis görünüyor diyebilirim:)))ellerinize sağlık..
sevgiler
SEVGİLİ SARI MUTFAK ZİYARETİNİZE ÇOK MEMNUN OLDUM.ETSİZ ÇİĞ KÖFTEYİ MUTLAKA DENE DERİM HEM ÇOK KOLAY ÇOK ÇOK LEZİZ.
SEVGİLER CANIM...
...................................
ZEYNEP'CİĞİM MALATYA 'LI ARKADAŞIM ;ÇOK SEVİNDİM ZİYARETİNE VE DE MALATYA'LI OLDUĞUNA .SENİNLE SIK SIK GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE...
SEVGİLER...
Canım arkadaşım ilk çiğ köfteyi yaptığın günde aranızda değildim ama, başka bir sefere inşallah....
Zaten senin elinden ne olsa yenir.
Daha nice yeni buluşlarına.
Canım pınar 'ım çok teşekkür ederim bu güzel sözlerin ve ziyaretin için .Elbette senin için de istediğin zaman yaparım hayatım sen yeterki iste canım....
Vaay hemsehirlim varmis burda da haberim yokmus :) Ayse'nin yorumlarinda gordum adini, dedim bir bakayim ne var ne yok. Aslinda bu ara kendi blogumla da ilgilenemiyorum ama Malatya lafini duyunca hemen atladim. Ben de et yiyemem ama cigkofte yerim. Yani cig et yiyebiliyorum ama pisince cok fena hayatta yiyemem. Dedigin gibi cig et yemek de cok saglikli degil, senin tarifini deniycem bir gun.Listeme ekledim bile :) Gorusmek uzre...
Etsiz güzel olmaz demeyin mutlaka deneyin. Cevizde ekleyebilirsiniz. Sıvı yağ bir kaşık yeterli.
Tarif için teşekkürler, hala kıvamını tutturamayanlar için HepsiAntep.com dan sipariş edilebiliyor.
Afiyet olsun
çok güzel oluyor tam kıvamında sağolun tarif süper
denedim gerçekten çoooook güzel oluor aynı ölçülerde yapın...
selam t.edrm ama tadını merak ediyorum güzel olurmu diye bende malatyalıyım görüşmek isterim malatyalılarla alper_09_44@hotmail.con
Selam,
degisik birsey yapayim derken etsiz cig kofte tarifi aradim, ve yaziniz cikti
denedim ve muhte$em güzel oldu.
ben, "eli agir" olmama ragmen, gercekten cok cabuk yaptim! Te$ekkürler
hmm etli çiğ köfte yemeyeli yıllar oldu...
Tarif için çok teşekkürler. Fotoğraftakiler çok güzel görünüyor. Bir an önce denemeyi düşünüyorum.
yarım kilo bulgur kaç su bardağı yapıyor?
ailece bu tatları seviyoruz bu tarifi de uyguladık oldukça memnun kaldık ellerinize sağlık.. :)
http://etsizcigkofteci.blogspot.com/
Gerçek tarif burada
Ee ben ilk kez yapıcm size bı sorum olucktı ... Bulguru sicak su ıle bkletpmi bslıcaz yoksa dırek pakettn kabamı bosaltcam? kb blmiyorum
Yorum Gönder